Kompetanse

Menneskene

Om oss

Karriere

Aktuelt

Kontakt

Har du rett til å bytte julegaven?

18. des 2020 | Artikler

Forbrukerrettighetene i Norge er generelt gode, men samtidig er det gjerne rundt juletider at det oppstår en rekke spørsmål relatert til våre rettigheter som forbrukere.

I henhold til tidligere undersøkelser bytter tilnærmet halvparten av oss en eller flere av gavene vi får til jul. Men, problemer kan oppstå. Det er nemlig ingen lov som gir deg rett til å få byttet din gave.

For å sikre deg at den du gir gave til kan bytte denne, så bør du be om byttelapp i butikken. Da har butikken innestått for at mottaker skal få lov til å bytte. Det er rett og slett avtalt en bytterett. Uten slik lapp er du avhengig av at butikken viser velvilje – noe mange selvfølgelig vil gjøre – men du har altså ingen rett.

Dersom du har handlet via nettbutikk, slik mange nok gjør i 2020, er rettighetene straks annerledes. Da kan du benytte deg av rettigheter i angrefristloven. Har du kjøpt gaven på nett kan du angre mot at du betaler retur for denne. Det kreves ingen begrunnelse for at du angrer. Angreretten gjelder likevel kun i fjorten dager etter at du har mottatt denne, så dersom du har bestilt gaven lenge før jul så vil nok slik rett være utløpt. De fleste nettbutikker tilbyr likevel bytterett.

Skrevet av