Kompetanse

Menneskene

Om oss

Karriere

Aktuelt

Kontakt

Første frist for å få kjønnsbalanse i styret løper snart ut

14. aug 2024 | Artikler, Eventer

De største selskapene, med omsetning over kr 100 millioner, må få på plass nytt styre innen nyttår. De minste selskapene har enda litt tid, men mange små og mellomstore bedrifter er nå i full gang med å planlegge for å få inn begge kjønn i styrene. Å få tak i kompetente styremedlemmer i konkurranse med mange andre, kan bli en utfordring.

(Dette er en oppdatert versjon av en tidligere artikkel publisert i 2023)

Stortinget vedtok med virkning fra 1. januar 2024 en lov som medfører at mange små og mellomstore aksjeselskap (AS), samvirkeforetak (SA), ansvarlige selskap (ANS/DA), stiftelser og boligbyggelag må endre styrene i løpet av 2024 og 2025. I tillegg vil det medføre endringer i allmennaksjeselskap og noen finansforetak.

De forskjellige selskapslovene gir følgende terskler for når foretaket blir omfattet av kravet om kjønnsbalanse, hvor det er tilstrekkelig at én av terskelverdiene er overskredet – altså «omsetning» eller «ansatte»:

Hvis først én terskel (f.eks. antall ansatte) er overskredet så stiller alle lovene krav om at ett av kjønnene maksimalt kan ha et visst antall medlemmer i styret. Foreløpig har vi to juridiske kjønn i Norge, men enkelte EU-land har tre.

Lovene krever slik fordeling blant kjønnene ut fra styrets størrelse og antall de ansatte har rett til å velge:

*)Samme tabell gjelder for varamedlemmer

I venstre kolonne finner dere hvor mange aksjonærvalgte styremedlemmer (velges på generalforsamlingen) dere har eller ønsker å ha. I de to neste kolonnene leser dere av hvor mange dere maksimalt kan ha av det dominerende kjønn, og dermed hvor mange dere minimum må ha av det andre kjønn. Kolonnene for kjønnsfordelingen blant ansattevalgte gjelder bare i de foretak hvor de ansatte har rett til å kreve styreplass og hvor dette er krevd. De ansatte velger sine representanter etter egen valgordning, altså ikke på generalforsamling.

Loven har overgangsregler som gir ikke mye tid på å endre styret for de første mange tusen selskap som er omfattet. Loven gir slik trinnvis innføring hvor angitte dato er siste frist for endring av styret:

31.12.2024:        Foretak med mer enn MNOK 100 i omsetning
30.6.2025:         Foretak med mer enn 50 ansatte
30.6.2025:         Flere enn 500 medlemmer (samvirkeforetak og boligbyggelag)
30.6.2025:         Stiftelsene som er omfattet
30.6.2026:         Mer enn 30 ansatte
30.6.2027:         Mer enn MNOK 70 i omsetning
30.6.2028:         Mer enn MNOK 50 i omsetning

Eksempel 1: Hvis ditt selskap har MNOK 55 i omsetning pr. årsskiftet 31.12.2027, og foretaket har færre enn 30 ansatte (og hvis samvirkeforetak eller boligbyggelag færre enn 500 medlemmer), må kjønnsrepresentasjonen i styret på plass først senest 30.6.2028.

Eksempel 2: Hvis ditt selskap nå har MNOK 75 i omsetning, og mer enn 50 ansatte, må nytt styre på plass senest 30.6.2025.

Det er bare å starte søken etter de gode styremedlemmene. Første mann eller kvinne til mølla!

Advokatfirmaet Thallaugs advokater sitter i en rekke styrer, og vi har kontakter med mange gode styrekandidater. Vi gir råd til virksomheter om styresammensetningen i endringsprosesser eller som i sin løpende drift ønsker ny kompetanse inn i styrene. Vi er derfor alltid interessert i å komme i kontakt med personer som kan og vil bidra i utviklingen av næringslivet i regionen, og som kunne tenke seg å bidra med sin kompetanse i et styrerom i en annen bedrift enn der du driver til daglig.

I samarbeid med Skåppå arrangerer vi styrekurset og nettverkssamlingen «Løft Blikket». Du kan søke om å få plass her.

***

Skrevet av

Tore Thallaug

Advokat/partner