Kompetanse

Menneskene

Om oss

Karriere

Aktuelt

Kontakt

Når du blir syk i ferien?

8. jul 2022 | Artikler

Du har lengtet etter noen velfortjente ferieuker, telt ned dager og pakket kofferten. Når ferien endelig står for tur skjer det som ikke skal skje – du blir syk. Da er det viktig å være klar over at du kan ha rett til at ferien utsettes.

Ferieloven regulerer arbeidstakernes rett til ferie. Ferieloven har bestemmelser om feriens lengde og når ferien skal avvikles, og har særskilte regler om ferieavvikling under sykdom.

Hvorfor ferie?

Retten til ferie har sitt grunnlag i erkjennelsen av at den som står i arbeid bør hvert år ut av det vanlige arbeidet noen dager i sammenheng og i stedet etter ønske og behov søke hvile, rekreasjon eller adspredelse.

Dersom du blir syk den tid du skal ha ferie, får du ikke det utbytte av ferien som er forutsetningen.

Utsettelse av ferien ved sykdom

Dersom du blir syk før ferien eller under ferien, kan du ha rett til å kreve ferien utsatt til senere i året. Forutsetningen er at du blir 100 % arbeidsufør.

Blir du syk før ferien tar til, har du rett å få hele ferien utsatt til senere i året hvis følgende vilkår er oppfylt:

  • Du krever utsettelse av ferien senest siste arbeidsdag før den avtalte ferien starter
  • Du dokumenterer fraværet med sykmelding

Blir du syk i løpet av ferien, har du rett til å få samme antall feriedager utsatt til senere samme år hvis følgende vilkår er oppfylt:

  • Du krever utsettelse av ferien med en gang du er tilbake på jobb
  • Du dokumenterer fraværet med sykmelding

Dersom du blir syk på ferie i utlandet, må du dokumentere sykdommen på samme måte som ved sykdom i Norge for å få rett til utsatt ferie.

Advokatfirmaet Thallaug har spisskompetanse på arbeidsrett, og gir svar på alle spørsmål om ferie og ferieavvikling. Ta kontakt for råd eller bistand hos flere av våre dyktige advokater.

Vi ønsker alle en riktig fin ferie!

Skrevet av

Ingrid Svarstad Nørstebø

Advokatfullmektig