Kompetanse

Menneskene

Om oss

Karriere

Aktuelt

Kontakt

Du grønne glitrende tre

16. des 2021 | Artikler

Det nærmer seg jul, julesnøen har kommet og mange er på jakt etter det perfekte juletreet. Treet skal være av riktig art, passe høyt, passe bredt og passe fyldig. Flere benytter anledningen til å kombinere jakten med en tur i skogen for å få skikkelig julestemning. Men kan man egentlig bare gå ut i skogen og hogge ned drømmetreet selv?

Allemannsretten er en rett som enhver har. Den gir oss bl.a. rett til å ferdes fritt til fots og på ski i utmark så lenge det skjer hensynsfullt og med tilbørlig varsomhet. På visse forutsetninger er det med andre ord ikke noe i veien for at du tar deg en tur i skogen og ser etter et juletre.

Men når det gjelder det å hogge ned juletreet, faller det utenfor hva du kan gjøre i kraft av allemannsretten. Skogen tilhører grunneieren, herunder også juletreet du ønsker å ha i stuen. Du kan derfor ikke hogge ned drømmetreet uten at dette er avklart med grunneieren på forhånd. I motsatt tilfelle kan du risikere både bøter og at grunneieren krever treet erstattet.

Vi i Thallaug ønsker dere alle en riktig god jul, og håper hver og en finner sitt perfekte juletre.

Skrevet av